Historien

Historien om amatørteateret i Farum

FANDANGO har rødder tilbage til den tidligere amatørteatergruppe F.A.T., Farum Amatør Teater, som eksisterede fra 1986 til formelt 1997.

F.A.T. startede i eftersommeren 1986 og opførte den første forestilling “Den kulturelle ruin” som et udendørsspil ved volden mod motorvejen. Næste produktion var den herlige “Svend, Knud og Valdemar”, som blev opført ved i alt 6 forestillinger på Lilleskolen (der lå på Farum Hovedgade, tæt ved stationen), først i november 1987 og derefter genopført i januar 1988. Gruppen fortsatte med en kærligheds-cabaret “KURT”, som blev spillet til 3 forestillinger i september 1988 og genopført til yderligere 3 forestillinger som “Jule-KURT” i november 1988.

Næste forestilling blev “Det lyder som et eventyr” eller “Hvad FAT gør, er altid det rigtige”. Denne forestilling blev til i et samarbejde med en nyopdukket ungdomsgruppe PEGASUS og spillet i november/december 1989 ved 5 forestillinger. Historien fortsætter i september 1990 med en kvindecabaret “Hårde hvidevarer”, som spillede 5 gange på Lilleskolen. Ungdomsgruppen PEGASUS spillede “Drømmens vinger” i Paltholmskolens aula november 1990 – med hjælp fra F.A.T. – og senere “Balders død” i marts 1992. Så forsvandt denne gruppe af teaterbegejstrede unge desværre.

F.A.T.’s historie slutter med den fantastiske forestilling “Frøken Fleggmans moustache”, forfattet af Hasse Alfredsson og Tage Danielsson. Den blev spillet ved 7 forestillinger på Lilleskolen i april 1991 og genopført ved 4 forestillinger i november 1991. Derefter blev Lilleskolen revet ned til fordel for nyere byggeri, og man startede på ombygningen af Paltholmskolen, der blev til Farum Kulturhus. F.A.T. mistede sine lokaler, og da gruppens hoved-scenograf døde i en alt for ung alder, gik gruppen reelt i opløsning.

i 1996 blev der i Ældre Sagen i Farum’s regi opført en revy med titlen “Frøken Myginds Danseinstitut” under instruktion af Jørgen Schiermacher. Anledningen var, at Ældre Sagen havde jubilæum. I forestillingen medvirkede også nogle “yngre mennesker”, altså under ældresags-alder, og blandt dem opstod ideen om at lave en ny teatergruppe i Farum. FANDANGO, Farum Revy og Teater Aktører blev stiftet ved en generalforsamling d. 26. februar 1997. En del af de nuværende medlemmer var med til opstarten.

ST06Første forestilling i FANDANGO-regi blev “Smagløse Tidende”, som blev opført i forbindelse med Kulturnatten ved 4 forestillinger i november 1997 på Høloftet på Ellegården i mangel af bedre lokale. Vi fortsatte i Teatersalen i det nye Kulturhus i november 1998 med 5 forestillinger med titlen “Farum under Hammeren”, en lokal, kritisk revyforestilling med kollektiv instruktion. Til forestillingen kunne man også spise en teater-menu. Efter en del besværligheder med instruktører, der faldt fra og idéer, der døde, fortsatte FANDANGO i februar 2001 med 5 forestillinger af “Op på Brixen”. Revyen blev spillet i Teatersalen under instruktion af Vivi Pedersen og efter samme recept som forrige forestilling.

HpG027sDer var undervejs mange udfordringer med at få lov til at være i Teatersalen. Der blev spillet biograf nogle af dagene, og på de dage kunne vi hverken øve eller spille forestillinger. Da det nye Musikhus var blevet færdig, var der i begyndelsen ikke den store efterspørgsel efter lokalet, mange fandt det uegnet, så den udfordring tog FANDANGO op. Vi hyrede Jørgen Schiermacher som instruktør, og han havde idéer om en fast scenografi og faste “roller” til skuespillerne, som kunne blive på scenen stort set hele tiden. Det blev til forestillingen “Halløj på Galehotellet”, som blev opført i Musikhuset i november 2002 ved 5 forestillinger for udsolgte huse.

Efter 1½ år var vi klar igen efter samme recept: Jørgen Schiermacher, Musikhuset, faste roller, men nye aktuelle tekster i revyen “Lut & Lagkage – en med det hele”. Forestillingen spillede igen for fulde huse 6 gange i februar 2004.

LokS13I 2005 spillede vi så igen Farum-revy i november, fordi det er taknemmeligt at skrive revy-tekster med alt det, der foregår i byen. Vi spillede igen i Musikhuset 6 gange + en “lukket” forestilling for kommunen. Vi hyrede en ny, ung, særdeles dygtig instruktør, Johan Knattrup Jensen, der udfordrede os til at yde det ypperste i revyen “Den store Løkkepose”, en lagkage med komik, kritik og aktualitet. De udtalelser, vi har fået fra tilskuere, tyder på, at det var den bedste revy, vi endnu har lavet.

I foråret 2007 var vi igen på plads med en forestilling, instrueret af Johan Knattrup Jensen. Det blev ”Sikken et cirkus”, et nyt koncept, hvor de aktuelle Furesø-indslag blev lagt ind i en samlet handlingsgang. Borgmesteren blev til Direktør Gak, der har problemer med at få sit cirkus op at køre (sammenlægningen af Værløse og Farum). Bl.a. mangler han en klovn, da den gamle klovn Petruski, skal væk en tid og samle klemmer. Borgmesteren må have hjælp af Lars Løkke, der lærer ham, at bare man har frækheden i behold (den røde næse), kan alt lade sig gøre. Men vigtigst af alt: kærligheden, sammenholdet sørger for, at det hele lykkes.

I november 2008 spillede Fandango atter lagkagerevy under titlen “It’s sjov-time, folks!” Denne gang med en af vore egne skuespillere, Cæcilie Morild, som instruktør. Det blev en sjov, festlig, kritisk revy med masser af musikalske indslag. Revyens 24 numre blev bakket op af en musikalsk kvartet og kom vidt omkring: Kommunesammenlægningen, flyvepladsen, CO2-udslip, lidt pikant strip, den differentierede skat, støjværnet, Jørgen Poulsen, Lars Løkke, kongehuset, en nuværende og en forhenværende borgmester, tv-programmer, finanskrisen og andet, der krydrede vores hverdag. Det var også en revy, der var usædvanlig flot i scenografi og kostumer, lavet under ledelse af Zanne Jahn. Revyen blev spillet ved 6 forestillinger i Musikhuset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Næste revy fandt sted i marts 2010. Det var “Op med humøret!”, med vores formand, Lissen Grønkjær, som instruktør. Som noget nyt vendte vi tilbage til basis i teksterne og skuespillet, en dogme-revy så at sige. Vi havde ikke mere professionelle folk på, dvs. folk, der fik løn for deres arbejde. Al teknik, musik, scenografi og instruktion blev lavet af Fandangos egen folk, men yderst professionelt. Efter sigende lykkedes det over al forventning. Publikum var begejstrede, pressen ligeså, og forestillingen gav oven i købet overskud. Det var endnu en gang en lagkage-revy med kritik og crayness, men denne gang med færre kommunale numre og flere almene og masser af god musik. Vi spillede 7 forestillinger for fulde huse i Musikhuset.

Så skete der igen noget på kommunalt plan i Furesø. Byrådet, som efter den foregående ustabile periode var tvunget til at sørge for nye, stramme rammer for økonomien, besluttede til Fandangos store fortrydelse at udleje Musikhuset til en kommerciel danseskole. Dermed røg vores “faste” spillested. Vi blev henvist til Teatersalen i Kulturhuset, som vi havde anvendt til to forestillinger tidligere. Med Lissen Grønkjær som instruktør opførte vi endnu en lagkage-revy, “Alle gode gange 10” med 7 fulde huse i Teatersalen i november 2011. Vores skepsis blev gjort til skamme, vi udfyldte de nye rammer fornemt. Publikum var ovenud tilfredse (det er de mere og mere for hver gang, mærkeligt, ikke?). Der var flot selvskabt scenografi, gode, kritiske tekster med et crazy anstrøg uden for mange kommunale indslag, et to-mands orkester og flot skuespil, som sædvanligt. Overskud på kontoen ikke at forglemme.

Næste revy løb af stablen marts 2013 med titlen ’Gebyrfri Humørbank’. Vi havde hyret en uprøvet instruktør Anna Ross Agner, som slap godt fra iscenesættelse af løjerne takket være de rutinerede skuespillere. 7 forestillinger for udsolgte huse, 8 skuespillere på scenen (den faste stok) afviklede revyen i højt tempo til alles tilfredshed.

Furesørevyen 2014 der spillede i november fik en noget kaotisk start, idet vores instruktør, skuespilleren Tom Jensen meldte fra i starten af prøveperioden. Intet er dog skidt uden at være godt for noget, idet det lykkedes Fandango at engagere den meget professionelle instruktør Pernille Sørensen, der havde sin egen koreograf Kit Løvenhardt med. Igen 8 mand på scenen, der nød godt af den professionelle instruktion. Igen 7 udsolgte forestillinger med tilfredshed blandt publikum og anmeldere.

Så kommer vi til foråret 2016 hvor næste revy spillede. Igen med Pernille og Kit i instruktørstolene. Revyen virker efterhånden meget professionel, synes vi selv. Igen 7 forestillinger, 10 aktører på scenen. Igen har revyen ramt ikke blot hvad der sker i kommunen men i hele landet. Trods udsolgte opførelser måtte revyen for nok første gang tære på kommunens underskudsgarenti, dels p.g.a. instruktør honoraret og dels kommunens nye lokalegebyr. Fandango har lavet aftale med caféen i kulturhuset, at de laver en revymeny, der kan købes og nydes inden de 5 aftenforestillinger. Dette koncept vil fremover være en del af revypakken.

Foråret 2018 bød på endnu en revy, denne gang med underteksten ’Breakin’ News’. Det lykkedes Fandango at få lederen af teatergruppen Undergrunden Anders Ahnfelt-Rønne til at lede instruktionen, og det var et virkeligt godt valg. Denne gang måtte vi supplere det lokale stof med lidt fra det store udland. Det der hændte i USA og i Nordkorea blev vi nødt til at skildre med humor og satire. 8 skuespillere, 7 forestillinger og overskud i kassen. Og det er ikke fake news.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*